Témaindító hozzászólás
|
2005.05.22. 23:05 - |
Gyógyító teák és teakeverékek... |
[7-1]
GYÓGYNÖVÉNYEK KÖHÖGÉSRE
A köhögés csillapítására a természet füvészkertjében is számos hatékony szer kínálja magát. A korszerű gyógyszerek mellett ezek is eredményesen alkalmazhatók, méltánytalan lenne tehát megfeledkeznünk róluk.
A közönséges nátha vagy az orrgarat, torok ill. a légcső-hörgőrendszer megbetegedése legtöbbször vírusos fertőzést követően fejlődik ki, gyakran másodlagos bakteriális fertőzés kíséretében. Könnyebben alakul ki a fertőzés légszennyezés, túlzott kifáradás, stressz után, rossz tápláltsági állapotban, de előfordul esetleg szövődményként is. Általában az ujjakra került váladékkal vagy cseppfertőzéssel terjed a fertőzés.
A felső légúti betegség leggyakoribb jele a köhögés, mely tulajdonképpen egy védekező reflex; a légutak megtisztítására szolgál, amit a felső légutak nyálkahártyáját érő inger, vagy a lerakódott gennyes váladék váltanak ki. Amikor a gyulladt, erősen ingerlékeny nyálkahártyát szívós, tapadós nyák borítja, és a tüdők fölött száraz zörejek hallhatók, hiba a köhögéscsillapítóval való kezelés. A száraz köhögést nem szabad csillapítani, mert így beteg nem köhögi fel a nyákot, melynek következményeként tüdőgyulladás alakulhat ki.
Gyógyteákkal a gyógyulás útján |
Otthoni körülmények között hatásos megelőzés lehet a kézmosás vagy egyszerű fertőtlenítőszer használata. Megbetegedés esetén azonban egyéb módszerek is rendelkezésünkre állnak, hiszen a népgyógyászat és a hivatalos gyógyászat ismeri a gyógyteák jótékony hatásait. A nyálkát és keserű anyagot tartalmazó növényi részekből készült teák hatékonyan alkalmazhatók a köhögés csillapítására. A nyálkaanyag védőréteggel vonja be a gyulladt garatüreget, a száj és a hörgők nyálkahártyáját, így csillapítja a köhögési ingert.
A leggyakrabban alkalmazott drogok (szárított gyógynövény) a papsajt levél, fehérmályva, pemetefű a hársfavirág és a martilapuvirág. A teák elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy ne forró vizet használjunk - mint az általában szokásos -, hanem langyos vízben áztassuk a teát egy éjszakán át, így a gyógyhatású növényi nyálka nem bomlik el.
A kifejlődött hörghurut állapotában elsősorban a nyák fellazítására és feloldására, elfolyósítására kell törekednünk, így könnyebb a váladék felköhögése. A köhögés során a kishörgők (bronchiolák) és a hörgők rángásszerű összehúzódása révén távozik a váladék. A köhögési ingert nem szabad tehát erős gyógyszerekkel elfojtani, hanem segíteni kell szervezetünknek abban, hogy végigjárja a gyógyulás útját, a kórosan termelődött váladék fokozatosan kiürüljön. A heves köhögéssel járó, teljesen kifejlődött hörghurut esetén célszerű és szükséges többféle kezelési módszert alkalmazni (pl. köhögéscsillapító tea, váladék feloldó készítmény, köptetők, illóolajos fürdő, éjszakára mellkaskenőcs).
Köptetőszerek azok az anyagok és készítmények, amelyek megkönnyítik ill. meggyorsítják a köpet kiürülését a légcsőből és a hörgőkből azáltal, hogy fokozzák a szekréciót ill. elfolyósítják a tapadós nyákot. A szekrétum termelődésének fokozása egyrészt csillapítja a száraz köhögést, másrészt a köptetőszerek a szekrétum elfolyósítása révén a köhögést produktívvá teszik, fokozzák a termelt nyálka kiürítését.
Ezek a szerek hatásukat közvetlenül a hörgők nyálkahártyáján, vagy közvetett módon, pl. a gyomornyálkahártya ingerlése révén fejtik ki. A fellazult váladék eltávolításában döntő szerepe van a köhögési reflexnek, de a hörgőizmok perisztaltikája és a légutakban található csillószőrök mozgása is szerepet játszik. Ha túl bő a váladéktermelés, sok nedves zörej hallható, akkor a szekréció csökkentésére és a váladékürítés előmozdítására kell törekedni. Tegyük erőteljesebbé a köhögést, ha az elégtelen a váladék kiürítésére, használjunk köhögést kiváltó szereket!
A sós köptetők fokozzák a váladék termelését, elősegítik a nyák oldódását. Ez a hatás a gyomor enyhe izgatásával jön létre, valamint a köptetők - kis mennyiségben - kiválasztódnak a hörgőkben és ott elősegítik a nyák oldódását. Nagyon jó hatásúak pl. a kálium-, nátrium jodid, ammónium klorid tartalmú ásványvizek. A gyomor és a garat nyálkahártyájának izgalma fokozza a légutakban a váladéktermelést, ezért a hánytatószerek olyan kicsiny adagban, amelyekben csak émelygést, hányingert okoznak, a hörgőkben híg váladék termelését váltják ki. Ez elősegíti a heveny hörghurutban képződő szívós, tapadós nyák oldódását és felköhögését, (torokban karcoló érzést okoz), eredményesebbé és kevésbé fájdalmassá téve a köhögés.
Ilyen hatásúak az évtizedek óta használatos ipecacuanhae tincturából készült szerek, valamint a szaponin tartalmú köptetők. A szaponin tartalmú drogok (fátyolvirág azaz szappangyökér, orvosi szappanfű, kankalin gyökér, édesgyökér, borostyánlevél) gyakori alkotórészei a legtöbb köhögés esetén használatos szernek. Hatásos szaponin tartalmú gyógynövények a porcikafű, szöszös ökörfarkkóró virág, madárkeserűfű (disznópázsit) is.
Ügyeljünk arra, hogy a köptető készítményeket csak az előírt ideig alkalmazzuk, ha nincs rájuk szükségünk ne szedjük azokat, mert a köhögést továbbra is fenntartják. Az idült hörghurut kezelése komplex feladat, de nagyon sokat segít, ha mérsékeljük a dohányzást.
A köhögéscsillapító szerek másik leggyakoribb alkotórésze az illóolaj tartalmú gyógynövények ill. azok drogjai. Az illóolajok többféle módon is kifejtik hatásukat. Használhatjuk külsőleg, bedörzsölve a mellkast és a hátat, vagy alkalmazhatjuk fürdőként is azokat. Belsőleges alkalmazás során az illóolajat tartalmazó szerek a hörgőkben választódnak ki, ott enyhe izgató hatást fejtenek ki, fokozzák a szekréciót, serkentik a csillószőrök mozgását, a váladékot elfolyósítják. Idült hörghurut esetén gyógyulást elősegítő gyulladást idéznek elő, ezzel csökkentik a váladéktermelést, meggátolják a baktériumok fejlődését.
Az illóolajakat a drogokból és készítményekből (olaj, kenőcs, stb.) a legcélszerűbb inhalálással a hörgőkbe juttatni, amit többféle módon végezhetünk. Csepegtethetjük az olajat konyhasós forró vízbe, ugyanígy használhatjuk fel inhalálásra esetleg a kenőcsöt is (egy-két grammot), de megfelel az is, ha egy kendőre cseppentjük az illóolajat, majd azt a száj elé tesszük. Nagyon hasznos - különösen csecsemők és kisgyermekek esetében -, ha éjszakára a gyerekágy közelében elhelyezett párologtatóba tesszük az illóolajat (pl. eukaliptusz). Gyermekeket kb. féléves koruktól kezdve szabad mellkaskenőccsel bedörzsölni.
Az illóolaj tartalmú kenőcsök alkalmazása egyszerű és hatékony eszköz mind gyerekek, mind felnőttek köhögése ill. hörghurutja esetén. A beteg mellét és hátát vastagon be kell kenni, majd előmelegített frottírtörülközővel szorosan beburkolni, vagy meleg gyapjúinget ráhúzni. Ezt a kötést egész éjszakára hagyjuk a betegen. Másnapra már lényeges javulást tapasztalhatunk. Alvás közben ugyanis az illóolajok mérséklik az orrban a szekréciót, mélyen behatolnak a hörgőkbe és a váladékot elfolyósítják.
Ha a megfázást, vírusos fertőzést - orrfolyás és köhögésen kívül - magas láz is kíséri, akkor törekedjünk a lázcsillapításra (jeges fürdő, priznic alkalmazása, stb.), de hívjunk orvost a beteghez. Az orvos tanácsainak betartásával, gondos odafigyeléssel megelőzhetjük a másodlagos fertőzéseket és a szövődmények kialakulását.
|
A TEA ÚTJA EURÓPÁBA
A legenda szerint a teát a véletlennek köszönheti az emberiség. Mintegy 5000 évvel ezelőtt Szen Nung kínai császár forrásban lévő ivóvízébe pár illatos levelet sodort a szél, amelyek kellemes ízt adtak az italnak. Európába a XVII. század során jutott el e napjainkban is közkedvelt ital.
Kína déli tartományaiban található a tea őshazája, ahol mind a mai napig a legjobb minőségű fajait termesztik. Értékes levelei, amelyekből az illatos tea készül, sötétzöldek, fogazott szélűek. Jellegzetes alakja, ami a szempillákkal szegélyezett szemhéjakhoz hasonlítható, újabb legendát ihletett. Egy szentéletű buddhista pap, Bodhidharma fogadalmat tett, miszerint éjjel-nappal imádkozik alvás nélkül. Mikor már négy éve volt ébren, hirtelen mély álomba zuhant. Felébredve borzalmas bűnnek érezte tettét, és saját magát megbüntetve, hogy soha többé ne tudjon elaludni, levágta mindkét szemhéját, majd a földre vetette. Innen eredeztetik a teát, ami ezekből a szemhéjakból sarjadt ki, és jótékony, frissítő hatásával serkentette a hosszú meditációkat.
Kínai nevelés - tea, a tananyag |
A kínaiak régen orvosságként itták, és úgy tartották, hogy elűzi az álmosságot, megszabadít a testességtől, megszűnteti a fejfájást, tisztává és frissé varázsolja a szellemi képességeket. A teázás szokása eleinte az uralkodók kiváltásága volt, hiszen a jó minőségű tealevelek előállítása rengeteg időt és szakértelmet kívánt. A szertartásszerű kora tavaszi szüret idején például - amikor a legértékesebb gyenge leveleket szedték - a munkásoknak tartózkodniuk kellett a hagymás, fűszeres ételektől és a haltól, nehogy leheletükkel megrontsák a teát. A mind nagyobb mennyiségben való termesztés után azonban a tea ára is csökkenni kezdett, így a teaivás egyre jobban elterjedt az országban, és lassan kialakultak azok a mai napig is élő szertarások, amelyek a tea elkészítését, felszolgálását és fogyasztását kísérték. Szigorú szabályok irányították pl. a vendégfogadást: a leültetett vendéget rögtön teával kell kínálni, és addig nem kezdődhet el a társalgás, amíg meg nem ivott egy csészével az italból. Az előkelő nevelés "tananyagába" beletartozott a teaszertartás ismerete is.
A teát eleinte főzték, és nem forrázták le, mint manapság. Az úgynevezett teakalácsot (mozsárban megtört gőzölt tealevelek kalács formájúra gyúrva) rizzsel, sóval, gyömbérrel, néha vöröshagymával ízesítve főzték meg. Tibetben és a mongoloknál a mai napig is így fogyasztják. A kínaiak teája keserű, enyhén fűszerezve sóval és kevés gyömbérrel.
Japán teázás - az élő szertartás |
Japánban a mai napig is élő teaszertartás a kínai zen-buddhizmus megjelenésével együtt fejlődött ki a XII. század folyamán. Eisai zen-buddhista pap teáról szóló röpiratában kínai tapasztalatain alapuló elveket írt le. A tea az egészség megőrzésének eszköze. Mivel az egészség az öt legfontosabb szerv (szív, tüdő, máj, lép és vese) összhangjában rejlik, és minden szervnek van egy ízbeli "kedvence", így a szívé - amely uralkodó a szervek között - a keserű, így ha teát iszunk, akkor a szívünk erősödik, és egész testünk mentes lesz a betegségektől.
A japán teaszertartáshoz elengedhetetlenül hozzátartozott a teaház; ez a japán kertnek (amely nem virágokból, hanem az eszményi természetet, így a hegyeket és vizeket szimbolizáló kövekből, hidakból állt) fontos részét alkotta. Általában a kert végében elhelyezkedő, magányos pavilon volt. Nem nagyméretű, hiszen a szertartáson sohasem vett részt sok ember, a teamester rendszerint 3-5 vendéget hívott meg. Ablakai magasan helyezkedtek el, hogy ne zavarja a teázókat a kilátás. Padlóját gyékény borította, ezen ültek a vendégek. A teaszoba legfontosabb része az a falfülke volt, amelyben buddhista kalligráfiát tartottak. Előtte mindig virágot helyezetek el, így született meg az ikebana.
A teaházban padlóba süllyesztett parázstartó felett, üstben forrt a víz, amelybe vasdarabkákat raktak, hogy mozgásukkal egy távoli vízesés hangjára emlékeztessenek. A teáscsészébe porrá őrölt zöldteát rakott a teamester, majd erre öntötte a vizet fa merítőkanállal, végül bambuszseprővel felkeverte. A tea elfogyasztásának is megvoltak a rituális szabályai. Nem illet gyorsan felhajtani az egész csészével, három lassú kortyot írt elő a szertartás. A teázás egyfajta kivonulás volt a mindennapi életből, egyszerre jelentett békés meditálást és könnyed csevegést.
Európa - kíváncsi kiváltságosak |
Az európai utazók és kereskedők Kínában hamar megismerkedtek a teával. Eleinte nagyobb figyelmet kaptak azok a csodálatos porcelánok, amelyek áttetszők és vékonyak voltak, akárcsak egy üvegpohár. A porcelánok mellett (amely kifejezést először Marco Polo használta), az európaiakat a kínai selyem érdekelte. A nagy földrajzi felfedezések korában kitágult a világ, és a hajózás biztonságosabbá válásával már nemcsak kevés kiváltságos utazhatott, hanem kereskedők sokasága is. A XVII. század elején a holland Kelet-Indiai Társaság hajóin már a tea is eljutott Európába.
Hamarosan egyre több tea áramlott ide, hiszen a kínai kormány korlátozta a selyem kivitelét az országból, míg a teáét nem. Hamar átvette tehát az illatos ital a kiviteli áruk első helyét.
A tea elnevezése Kína északi tartományaiban "t'sa", míg délen "t'e". Ez mutatja az eltérést a tea európai és ázsiai nevében. A holland hajók délről szállították Európába a teát, és innen terjedt el az európai nyelvekben. Az oroszok például "csaj"-nak mondják, hiszen ők pedig a szárazföldi úton, az északi területekről vitték haza.
|
AZ IMMUNERŐSÍTŐ GYÓGYNÖVÉNY: KASVIRÁG
A nátha és az influenza, a két leggyakoribb vírusos megbetegedés időszakát éljük, és mindannyian arra törekszünk, hogy megelőzzük ezeket, az általában egy hét ágynyugalomra kényszerítő fertőzéseket. A fertőzésveszélyt jelentő közösségeket, helyeket nem minden esetben tudjuk elkerülni, de a megelőzés tekintetében nem is ez az elsődleges cél, sokkal fontosabb immunrendszerünk erősítése.
Az orvostudomány jelentős előrelépése volt az antibiotikumok felfedezése, de mint annyi más hasznos dolognál, itt is visszafordíthatatlan károkat okoz ezek mértéktelen, és sok esetben felesleges fogyasztása. Az indokolatlan antibiotikumos támogatáshoz szokott szervezetünk önmaga egyre nehezebben birkózik meg a rá leselkedő veszélyekkel, fertőzésekkel, gombákkal, allergiás megbetegedésekkel. Tartós egészségi állapotunk pedig immunrendszerünk állapotától és reakcióképességétől függ.
Baktériumok és vírusok szinte mindenhol, így szervezetünkben is jelen vannak, ideális esetben rajtunk múlik, hogyan birkózunk meg velük. Az immunrendszer ún. nemspecifikus részének feladata az olyan kórokozókkal szembeni védelem, melyek meg tudják változtatni felületüket, így újra és újra támadást tudnak indítani a szervezet ellen. Leegyszerűsítve, ezek az olyan betegségek kórokozói, melyeket többször is elkaphatunk. (A specifikus immunrendszer ezzel szemben a pontosan meghatározott, változatlan formájú vírusokkal szemben lép fel, ezeket az első találkozást követően, már minden alkalommal felismeri és védekezik ellenük. Ezért kapjuk el csak egyszer a gyermekbetegségeket.)
A nemspecikikus immunrendszer legfőbb alkotórészei, a makrofágok, melyek tulajdonképpen speciális fehérvérsejtek. A kasvirág ezek, valamint egy természetes antiviriális (vírusellenes) anyag, az interferon képződését fokozza, ily módon véd a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozók ellen.
A növényt őshazájában, Észak-Amerikában, az indiánok századokon át sebek gyógyítására és kígyómarás ellen használták. Nagy-Britanniába és Európába - itt kevesebb kígyó lévén - már dísznövényként került át, így sokan talán nem is sejtik, hogy remek immunerősítő gyógynövényt nevelgetnek kertjükben. Gyógyászati célokra nagy mennyiségben kilenc fajából leggyakrabban kettőt termesztenek, a keskenylevelű és a lángvörös kasvirágot. Gyökerét, vagy az egész növényt használják fel, melyekből elsősorban alkoholos kivonat készül, de ismert szárított gyógynövény- és teakeverék, kenőcs, illetve tabletta változata is.
Hatékonyságát vizsgáló kísérletek során, nyolc héten át kasvirág-készítményt adtak náthára hajlamos embereknek. A további ellenőrzővizsgálatok során bebizonyosodott, hogy náluk 35 %-kal alacsonyabb volt a megfázás gyakorisága, mint a placebocsoportnál. De mi van, ha nem sikerül megelőznünk a fertőzést? Ilyenkor sincs minden veszve, ugyanis a vírusok és kórokozók csak 18-48 órával a fertőzés után robbantják ki a betegséget. Lényeges, hogy minél gyorsabban lépjünk fel velük szemben, hamar kezdjünk el szedni valamilyen kasvirág-készítményt, mely a már meglévő tüneteket is enyhíti. Az adag lehet naponta akár ötször 200 mg, mivel a növény interferonképző hatása viszonylag rövid ideig tart.
Távoli utazások alkalmával az időeltérés és az alváshiány a vegetatív idegrendszert erősen megterheli, valamint a hőmérséklet-ingadozás is hajlamosít a fertőzésekre. Próbáljuk ki ilyenkor a kasvirág-tinktúrát!
Persze mindannyian más és más fertőzésekre lehetünk hajlamosak, de ezek mindegyikéért az immunrendszer felelős. Idült és gyakran kiújuló fertőzések (pl. légúti és húgyúti fertőzések, középfülgyulladás vagy gombás megbetegedések) kezelésére is kiválóan alkalmas. A hosszabb távú használat esetén azonban nyolc hét után érdemes egy hét szünetet tartani. Szájüregi fertőzések leküzdésére gargalizáló szerként alkalmazhatjuk, egyéb bőrsérüléseknél és -gyulladásoknál pedig kenőcsként.
|
AZ EGÉSZSÉGVÉDŐ ZÖLD TEA
A zöld tea rendszeres fogyasztása több krónikus betegség kialakulását megelőzheti. Többek között olyan vegyületeket tartalmaz, melyek csökkentik a rák bizonyos fajtáinak, és az érrendszert érintő megbetegedések esélyét.
Mindezt persze nem sejtette 5000 évvel ezelőtt a kínai császár, amikor is egy teabokor alatt üldögélt egy csésze forró vízzel a kezében. Amikor a bokorról a császár csészéjébe hullott egy levél, örömmel tapasztalhatta, hogy a keletkezett ital így sokkal kellemesebb. Olyannyira kellemesnek tűnt, hogy hamarosan termeszteni kezdték, ennek ellenére jóval később, csak az 1500-as években indult el világ-, vagyis európahódító útjára. Kezdetben ugyan az angolok (pont ők!) elkövették azt az apró hibát, hogy főzeléknek nézték, azaz levét kiöntve, a leveleket fogyasztották, ma már azonban senki nem emlékszik erre az apró kis malőrre. Jótékony hatásaival persze még nagyon sokáig nem voltak tisztában, bár az igaz, hogy Londonban a tea terjedésével egy időben csökkent az alkoholfogyasztás.
Nem tudni, hogy akkor a császári bögrébe melyik teaféle hullott, de manapság három teafűfélét ismerünk, melyek feldolgozási módja eltér egymástól. A legfőbb különbség az, hogy a zöld tea leveleinél gőzöléssel akadályozzák meg az erjedési folyamatok megindulását. Ezzel szemben a két másik fajtánál (a fekete és az oolong teáknál) hagyják, hogy a levelek teljesen, vagy részben megerjedjenek. Az erjedés kiiktatása azért rendkívül fontos, mert ennek köszönheti a tea jellegzetes ízét, és ami még lényegesebb, így maradhatnak benne azok az antioxidáns hatású anyagok, a polifenolok, melyek fontos sejtvédő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Rák és szívbetegségek elleni vegyületek |
A rákos megbetegedésekkel foglalkozó tudósok már régen felfigyeltek arra a jelenségre, hogy a japán dohányosok körében ritkán alakul ki bőrrák. Ennek nyomán Japánban és Kínában, de az USA-ban is egyre több kísérletet végeznek a zöld teának a rák megelőzésében játszott szerepével kapcsolatban. Kínában, ahol sokan fogyasztják rendszeresen, lehetőség volt hosszas kísérletek folytatására, melyek során bebizonyosodott, hogy azok a férfiak és nők, akik hetente legalább egyszer isznak teát, kevesebb eséllyel betegednek meg végbél-, hasnyálmirigy- és vastagbéldaganatban, illetve a betegség esetleges kialakulása során lelassul a rákos sejtek burjánzása.
Ez a hatás egy EGKG nevű polifenolnak köszönhető, mely az egészségeseket megkímélve, pusztító hadjáratot indít a rákos sejtek ellen, valamint az azok növekedéséhez szükséges enzim termelődését is gátolja.
A verőerekben kialakuló érszűkület első fázisa az LDL-koleszterin szerkezetének átalakulása, melynek következményei a szív- és érrendszeri panaszok megjelenése. A zöld tea polifenoljainak antioxidáns hatása gátolja ezt a folyamatot, azaz keringési problémáink megelőzésében is jelentős szerepet tölthet be.
Ahhoz azonban, hogy a polifenolok ki tudják fejteni jótékony hatásukat, napi minimum 240-320 mg elfogyasztása szükséges. A teaivás mellett ezt Távol-Keleten úgy oldják meg, hogy belefőzik a levesekbe, zöldséges ételekbe a zöld teát, nyugatabbra kapszula, por és tabletta áll rendelkezésünkre.
Vitaminok, ásványi sók, fluorid |
Vitaminok és ásványi sók is jelentős mennyiségben találhatók benne. Többféle hasznos anyag napi szükségletének jelentős hányadát fedezhetjük például napi öt csésze tea elfogyasztásával. Koffeintartalma miatt azonban vigyázzunk vele, jobb, ha ilyenkor valamilyen készítmény formájában fogyasztjuk, melyet a legcélszerűbb étkezés közben, egy nagy pohár vízzel bevenni.
Aki azonban szellemi teljesítőképességét szeretné növelni, illetve fáradtságérzetét csökkenteni, nyugodtan ihatja tea formájában is. A benne található több koffein ugyanis csak fokozatosan szívódik fel a bélben, míg a kávénál ez lökésszerűen történik meg a gyomorban, erős szívdobogást és ingerlékenységet idézve elő. Fluoridtartalmának köszönhetően a fogszuvasodás megelőzésében is fontos szerepet játszhat - cukor nélkül, természetesen.
|
A természet patikája
/A gyógytea/
Őseink fűben-fában keresték az orvosságot. Az orvostudomány fejlődése során górcső alá vette a gyógynövényeket, és igazolást nyert, hogy azok valóban hatásosak. Nem mindegy azonban, mit várunk tőlük, mikor és hogyan alkalmazzuk őket. A gyógytea, (mint minden más hatásos szer) nem megfelelő alkalmazása akár káros is lehet. Kisebb bajainkat azonban bátran orvosolhatjuk a természet patikájából is, no persze csak némi "előképzés" után.
A különböző gyógynövények több eltérő hatású hatóanyagot is tartalmazhatnak (melyek nem lehetnek egymással ellentétes hatásúak), ezért egy-egy gyógynövény többféle betegség kezelésére is alkalmas lehet. Vegyük sorra a gyógyteázás alapszabályait!
Néhány, gyógynövényekkel foglalkozó könyv olyan túlzásokat ír le a gyógynövényekről, melyek a hozzá nem értőt megtéveszthetik, ez pedig könnyen csalódásokhoz és bizalmatlansághoz vezethet. A jól megválasztott tea sietteti a gyógyulást, hatékonyan segíti, kiegészíti az orvosi kezelést. Legcélszerűbb orvos vagy fitoterapeuta segítségével teakúrába fogni, nélkülük csak akkor alkalmazzunk gyógynövényeket, ha olyan tüneteink vannak, melyek nem igényelnek orvosi hozzáértést vagy felügyeletet, és nem szenvedünk semmilyen szervi betegségben. Ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk orvoshoz, gyógyszerészhez. A nem megfelelően kiválasztott gyógytea késleltetheti a gyógyulást, rosszabb esetben káros is lehet. A gyógyteák általában két évig nem veszítenek hatóerejükből. Ekkor sem kell azonban kidobni megmaradt készletünket, a régebbi füvekből kellemes gyógynövényfürdőt készíthetünk.
A gyógyteák fogyasztásáról |
A kívánt hatástól függően naponta egyszer (hashajtók, elalvást segítő teák), illetve többször (hársfavirág, kamilla, csalán) fogyaszthatunk gyógyteákat. Kedvező hatást már 2-3 nap alatt is elérhetünk, attól függően, mi volt a probléma. Más teákat (pl. méregtelenítő teakeverékeket) 3-4 hétig szükséges fogyasztani ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék. A gyógyteák fogyasztását a teljes tünetmentességig, sőt utána még 1 hétig kúraszerűen ajánlatos folytatni. A kúraszerűen folytatott alkalmazással ugyanis biztosabb gyógyulás érhető el, és ezzel megelőzhető a betegség kiújulása is. Semmi esetre se váltsunk át 1-2 naponta más-más teára, mert az határozottan káros a szervezetre! A gyógynövények fogyasztása során fontos a ciklikusság (szabályos időközönkénti ismétlődés) elve, mert az emberi szervezet is ciklusosan működik. Ez azt jelenti, hogy szabályos időközönként szüneteltetni kell a kúrát. A tea fogyasztása csak akkor lesz eredményes, ha azt következetesen és kitartóan végzik - megfelelő adagolás és táplálkozás mellett.
A felsorolt teakeverékekből több adagot is elkészíthetünk egyszerre. Reggel készítsük el, tegyük termoszba, így munkahelyünkre is elvihetjük. Mindegyik keverék ízesíthető citrommal, mézzel vagy málnalevéllel, de van olyan keverék is, melynek a fahéj ad kellemes ízt. Ezt ki-ki ízlése szerint döntse el. A citromot és a mézet csak a már ihatóan meleg teába tegyük, hogy vitamintartalmuk ne károsodjon. Teázni nem lehet "kutyafuttában", sietve; tegyük ezt az időt kellemessé. A gyógyteákat apró kortyokban kell inni, mintegy "megrágva" minden kortyot, hogy a nyállal keveredjen. Dőljünk hátra kényelmesen; ha tehetjük, hallgassunk kellemes zenét ezen idő alatt, és gondoljunk a gyógyulásra.
|
Gyógyteák gyakori panaszokra
/Tíz népszerű gyógyteakeverék/
1. Egyenlő arányban keverjünk össze kamillát, hársfát, csipkebogyót és csalánlevelet. Egy púpozott teáskanálnyit tegyünk egy csésze (1,5 dl) vízhez, öntsük le meleg, de nem forró vízzel; áztassuk a keveréket 15 percig. Naponta három alkalommal fogyasszuk, 1-2 héten át. A keverék megelőző hatású is.
2. 1 rész bodzavirág, 1 rész csipkebogyó, 1 rész citromfű, 2 rész málnalevél. 1 liter forró vízhez tegyünk egy evőkanálnyit a teakeverékből, majd hagyjuk állni öt percig. Szűrjük le, tegyük termoszba, naponta 3-5 csészényit igyunk belőle 1-2 héten át. Ízesíthetjük mézzel is.
2 rész kamilla, 1 rész édeskömény, 1 rész libapimpó, 2 rész macskagyökér (csak ideges eredetű székrekedés esetén). Egy teáskanál teakeveréket áztassunk egy csésze vízben 8-10 órán keresztül, majd 2-3 percig forraljuk, és szűrjük le. Reggel és este igyunk belőle egy-egy csészényit. Ne fogyasszuk rendszeresen, és hosszú időn át sem, mert könnyen kialakulhat a hozzászokás. A székrekedés okát mielőbb fel kell deríteni és kezelni. A keveréket ötéves kortól gyermekek is fogyaszthatják.
A máj erősítésére és tisztítására |
2 rész máriatövis gyümölcs aprítva, 2 rész fészekvirágzatú (!) gyökeres gyermekláncfű, 1 rész csalánlevél, 1 rész nyírfalevél, 1 rész fészekvirágzatú (!) aranyvessző. 1 teáskanálnyi keveréket forrázzunk le 2,5 dl vízzel, lefedve hagyjuk állni kb. 15 percig. Szűrjük le, és máris fogyasztható naponta 3 alkalommal, 3-4 héten át. A máj az egyik legfontosabb méregtelenítő szerv, ezért ezt a kúrát évente két alkalommal érdemes elvégeznünk.
1 rész csalánvirág, 1 rész nyírfalevél, 1 rész fészekvirágzatú gyermekláncfű. 1 púpozott teáskanálnyit tegyünk egy csészébe a keverékből, forrázzuk le 2,5 dl vízzel, hagyjuk lefedve állni 10 percig. Leszűrés után naponta 2 alkalommal fogyasszuk. A kúra időtartama 3 hét.
Egyenlő arányban: kamilla, cickafark, citromfű, libapimpó, édesköménymag. 1 teáskanálnyi keveréket forrázzunk le 2,5 dl vízzel, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. Kellemesen melegen igyuk. Naponta 3-5 csészével fogyasszunk.
Fejfájás megszüntetésére, enyhítésére |
2 rész apróra vágott fűzfakéreg, 1 rész borsmenta. Forrázzunk le 1 teáskanálnyit a keverékből egy csésze vízzel, várjuk meg, míg kihűl, majd szűrjük le. Makacs fejfájás esetén, egyenletesen elosztva 4-5 csésze is megiható a nap folyamán.
Ideges eredetű szívpanaszokra |
3 rész galagonya, 2 rész szúrós gyöngyajak, 2 rész fehér fagyöngy, 2 rész citromfű, 1 rész borsmenta. Egy teáskanálnyit tegyünk a keverékből egy csészébe, forrázzuk le, majd hagyjuk 10 percig állni, és szűrjük le. Lefekvés előtt egy csészével fogyasszunk belőle.
2 rész komlóvirág, 2 rész macskagyökér, 1 rész mentalevél, 1 rész hibiszkuszvirág, 0,5 rész citromfű, 0,25 rész orbáncfű. Keverjük össze (1 teáskanálnyit használjunk egy csésze forró vízhez), hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. Ez a tea ízesítésre szorul, de mézzel, citrommal, esetleg egy kis málnalevéllel kellemes esti teát készíthetünk belőle. Éjszakára igyunk egy csészével.
A tejelválasztás serkentésére |
2 rész őrölt édeskömény, 2 rész ánizs, 1 rész kömény, 2 rész kapor, 2 rész görögszéna, 3 rész vasfű. Készítsünk forrázatot: 1 teáskanál keveréket öntsünk le egy csésze forró vízzel, várjuk meg míg kihűl, majd szűrjük le. Ízesíthetjük citrommal, mézzel. Naponta 3-5 csészével fogyasszunk belőle.
Nőgyógyászati problémákra |
Egyenlő arányban körömvirág, kamilla, cickafarkfű, citromfű. Egy púpos teáskanálnyit forrázunk le egy csésze vízzel, hagyjuk 15 percig állni, majd szűrjük le. Három héten át, naponta 2 alkalommal, melegen, éhgyomorra vagy étkezés előtt fogyasszuk. Ez a teakeverék javítja a petefészek működését; különösen ajánlott petefészek-gyulladás és klimaxos problémák esetén.
|
Gyógyító teák és teakeverékek... |
[7-1]
|